Beveiliging & back-ups

Een veilige werkplek

Commpro is expert op het gebied van geavanceerde bescherming en beveiliging voor je dagelijkse activiteiten. Hiervoor zetten wij Microsoft en Datto producten in.

Hoe om te gaan met ransomware

Het komt nog steeds voor dat je mailtjes ontvangt die een potentiele dreigen voor jouw data kunnen zijn. Sterker nog: het komt steeds vaker voor dat bedrijven worden getroffen door een ransomware-aanval waarbij al hun bestanden worden versleuteld. Alle bestanden zijn dan versleuteld door cybercriminelen.

In het verleden werden bedrijven willekeurig aangevallen, maar tegenwoordig focussen cybercriminelen zich meer op bedrijven en instellingen met een bepaalde maatschappelijke waarde in plaats van particulieren. Onlangs betaalde de Universiteit Maastricht een paar ton, omdat hun systemen in gijzeling waren genomen door criminelen. En er zijn meer nationale en internationale voorbeelden.

Is een ransomware aanval te voorkomen?

Maak gebruik van intrusion prevention

Een ransomware-aanval is nooit helemaal te voorkomen. Wel kan je maatregelen treffen om de kans dat je wordt getroffen zo klein mogelijk te maken. Zo is het belangrijk om alle apparaten binnen het bedrijf uit te rusten met antivirussoftware en raden we u aan om de poorten van het modem, indien mogelijk, zoveel mogelijk gesloten te houden.

Je zou ook kunnen denken aan geavanceerde intrusion-prevention (IDS). Een intrusion-prevention-systeem is een systeem dat netwerkverkeer controleert op verdachte activiteiten en actie onderneemt wanneer dergelijke activiteiten worden ontdekt. Letterlijk betekend intrusion prevention inbraakpreventie. Je beschermt niet alleen je bedrijfspand met een beveiligingssysteem, maar ook je data en intrusion prevention. Voorheen waren deze systemen prijzig, maar tegenwoordig komen ze steeds meer binnen het bereik van kleinere bedrijven.

Hou je system up-to-date

Naast bovenstaande (éénmalige) maatregelen is het zaak dat je besturingssystemen altijd up-to-date zijn. Niet alleen de systemen van je servers, maar ook de laptops, desktopcomuters, tablets en telefoons.

Beperk toegang tot belangrijke bedrijfsdata

Hoe meer mensen toegang hebben tot bepaalde data, hoe groter het risico. Wordt er namelijk een gebruikersaccount gehackt van een medewerker die met gemak overal bij kan, dan blijft de schade vanzelfsprekend niet beperkt. Zorg er daarom voor dat iedereen slechts toegang heeft tot bestanden die zij daadwerkelijk nodig hebben.

Train je medewerkers

Soms dringen criminelen binnen door kleine, vaak onbewuste handelingen van medewerkers. Denk aan het downloaden van geïnfecteerde bestanden of het klikken op links in phishingmails. Zorg ervoor dat iedereen in staat is om linkjes en e-mails te herkennen die niet koosjer zijn en zorg dat de gevaren bekend zijn.

 

Premium werkplekbeheer

Met onze unieke premium werkplekbeheer dienst, hoef je nooit meer wakker te liggen van cybercriminaliteit. Je data is dan optimaal beveiligd. Naast een goed anti-virus programma installeren we een remote management tool die in staat is te detecteren wanneer een computer besmet raakt. In zo’n geval wordt de computer afgesloten van het netwerk en is niet in staat om het virus verder te verspreiden. Onze IT specialisten hebben dan nog wel toegang tot de computer en kunnen ervoor zorgen dat het virus wordt verwijderd en zodoende de schade beperkt blijft.

En als ik toch getroffen word?

Wanneer er sprake is van een infectie, wil je voorkomen dat de continuïteit van je bedrijfsvoering gevaar loopt. Zorg dus voor back-ups die niet aan de computers of het netwerk verbonden zijn. Deze back-ups kunnen zowel in de cloud worden gemaakt, maar ook offline. Veel bedrijven vertrouwen op de cloud back-up, maar deze kan in sommige gevallen ook toegankelijk zijn voor de criminelen. In dat geval zal de back-up ook niet gespaard worden. We raden daarom aan om de back-up volledig af te sluiten van je data. Ook is het aan te raden om meerdere malen per jaar een offline back-up te maken en deze veilig in een (brandvrije) kluis te bewaren.

Moet ik mij verzekeren tegen cybercriminaliteit?

Met een cyberverzekering kunnen bedrijven zich bij sommige verzekeringsmaatschappijen indekken tegen de schade die ontstaat na besmetting met ransomware. Onder bepaalde voorwaarden keert de maatschappij het geëiste bedrag uit aan het slachtoffer. We raden daarom aan om met je verzekeringsagent om tafel te gaan om de mogelijkheden en onmogelijkheden te bespreken.