Het is niet de vraag óf, maar wanneer jouw bedrijf wordt getroffen door een cyberaanval

Omdat het niet de vraag óf je getroffen wordt door een cyberaanval, maar wanneer je getroffen wordt, vraag je je hopelijk af: hoe wapen ik mijzelf en mijn bedrijf het beste tegen een cyberaanval? Want je wilt natuurlijk dat de continuïteit van je bedrijf gewaarborgd is.

De eerste stap is dat je je kop niet in het zand steekt, daarom is het goed dat je dit bericht leest; bewustwording is een belangrijke stap.

Binnen Commpro gaan we uit van het principe ‘voorkomen is beter dan genezen’. Maar net als bij je eigen gezondheid is het onmogelijk om elk risico uit te sluiten. En dan is genezen nog de enige optie.

Een Cyberaanval voorkomen

Dat een cybercrimineel probeert om jouw data te stelen kan je niet voorkomen. Je kunt wel voldoende barricades opwerpen zodat het hem onmogelijk wordt gemaakt. Maar hoe doe je dit?

Het trainen van je medewerkers

Uit onderzoek blijkt steeds weer dat de mens de zwakste schakel blijkt te zijn bij beveiligingsproblemen. 97% van alle mensen herkent niet altijd een phishingmail. Aan de ene kant komt dit omdat ze bijna niet van echte mails te onderscheiden zijn, maar aan de andere kant komt dit omdat er binnen de organisatie geen goede training beschikbaar is. Ook is uit onderzoek gebleken dat een derde van de Nederlandse werknemers hun zakelijke wachtwoord deelt met minimaal één ander persoon buiten jouw organisatie.

Help je medewerkers om potentiële gevaren te herkennen. Dit doe je door ze te trainen en hen handvatten aan te reiken, zodat ze zich bewust zijn van de gevaren van cybercriminaliteit.

Meervoudige verificatie of MFA

MFA, ook wel meervoudige verificatie genoemd, voegt een extra beveiligingslaag toe aan het aanmeldproces. Dat wil zeggen dat wanneer een gebruiker toegang wil tot zijn account – dan moeten ze zichzelf nogmaals legitimeren door hun identiteit te verifiëren. Het systeem stuurt bijvoorbeeld een SMS met een code naar het telefoonnummer dat bekend is bij deze gebruiker. Deze code dient de gebruiker dan in te voeren als een extra verificatiecheck. Als dit eenmaal gedaan is kan het apparaat als een zogenaamd ‘veilig apparaat’ worden gekwalificeerd, zodat deze stap slechts eenmalig op het apparaat hoeft te worden uitgevoerd.

Hardware die cyberaanvallen tegenhoudt

Commpro biedt speciale apparatuur die cyberaanvallen tegenhoudt. Hiervoor zetten wij firewalls van het merk SonicWall in. Een firewall is een systeem dat de apparatuur binnen je netwerk beschermt tegen misbruik van buitenaf. Al het verkeer dat van buiten naar binnen gaat, maar ook wat van binnen naar buiten gaat wordt gescreend door de firewall.

SonicWall biedt Anti Threat Protection (ATP) da teen breed scala aan bestandstypen screen om geavanceerde ransomware, gerichte malware en meer te voorkomen.

Software die cyberaanvallen tegenhoudt

Uiteraard werkt Commpro ook met antivirus systemen. Windows heeft een ingebouwd antivirus systeem dat tegenwoordig al heel goed werkt. Het is aan te raden om deze te vervangen door geavanceerdere Endpoint Security. Wij leveren de Endpoint Security van Datto.

Endpoint Security beschermt de apparatuur van je medewerkers die binnen jouw netwerk beschikbaar zijn, maar ook het netwerk zelf. Daarbij zorgt het ervoor dat jouw medewerkers veilig en toegang hebben, waar en wanneer dat nodig is, tot het bedrijfsnetwerk. Hierdoor verklein je de kans op bijvoorbeeld een malware-aanval van buitenaf.

Een cyberaanval genezen

Je vindt het misschien niet leuk om te lezen, maar zelfs wanneer je aan bovenstaande vereisten is het mogelijk dat criminelen jouw data stelen. Daarom is het van belang dat je een plan hebt waarmee je het genezingsproces zo efficiënt mogelijk kunt uitvoeren. 

Een goede back-up

Je slaat jouw documenten lokaal op jouw computer of laptop op, daarna worden deze gegevens automatisch gesynchroniseerd met de cloud. Misschien denk je dat jouw data daar veilig is. Niets is minder waar; ook in de cloud is jouw data niet veilig. Stel je eens voor dat je het slachtoffer wordt van een ransomware aanval, dat verspreid zo’n aanval zich in een razend tempo over jouw netwerk. Al je data wordt overschreven en versleuteld. En deze worden automatisch gesynchroniseerd met de cloud; de plek waarvan jij dacht dat je data veilig stond.

Commpro biedt een back-up mogelijkheid aan die jouw data, nadat het gesynchroniseerd is met de cloud, naar een speciale kluis verplaatst. Daar staat het veilig en kan er geen virus, malware of ransomware bij komen. Iedere versie van je bestand wordt steeds apart opgeslagen en je kunt bestanden tot wel 5 jaar terughalen.

Premium werkplekbeheer

Met premium werkplekbeheer bieden wij actieve monitoring en management van je apparatuur aan. Wij houden daarmee jouw apparatuur 24/7 in de gaten. Mocht er zich een probleem voordoen dan krijgen we direct een melding en kunnen we ingrijpen op afstand. In veel gevallen zelfs zonder dat de gebruiker het merkt.

Met Premium werkplek beheer bieden we ook ransomware detectie. Dat werkt als volgt: mocht een apparaat binnen het netwerk zijn besmet met ransomware dan sluit het systeem zichzelf af en wordt de ransomware binnen een split-second geïsoleerd. De gebruiker van het apparaat wordt direct de toegang ontzegt, maar wij (als beheerder) kunnen nog steeds toegang krijgen tot het apparaat om zodoende het probleem op te lossen.

Toch garantie

Door deze stappen te zetten ben je optimaal beveiligt tegen ransomware aanvallen. Maar mocht er onverhoopt toch een aanval doordringen op je apparatuur, dan kunnen we je snel helpen, waarmee we je een zo kort mogelijke downtime garanderen zodat je bedrijf weer snel up-and-running is.

Meer weten? Neem dan contact met ons op over de mogelijkheden voor jouw bedrijf.

een cyberaanval kan jou ook overkomen