Hoeveel kost het om een WordPress website te laten maken?

De meest gestelde vraag bij het laten maken van een nieuwe website is vrijwel altijd: “Wat kost het?”. Het antwoord hierop is niet standaard. De prijs van een professionele WordPress-website kan sterk variëren. De kosten voor het laten maken van een website zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals het ontwerp en de gewenste functionaliteiten van de website. Ook de omvang en complexiteit van de website spelen een rol in de kosten. We zullen je een overzicht geven van de elementen waaruit de prijs van een WordPress-website is opgebouwd, zodat je inzicht krijgt in wat er allemaal bij komt kijken.

Wat is WordPress?

WordPress begon oorspronkelijk als een blogplatform, maar is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardig contentmanagementsysteem (CMS) en een tool om websites te maken. Het is het meest gebruikte CMS ter wereld en zowel doe-het-zelvers als professionele webdesignbureaus maken gebruik van WordPress voor het maken van zowel eenvoudige als geavanceerde websites. Zowel je lokale kapper als een multinational waarmee je zaken doet, kunnen beide een WordPress-website hebben.

Keuzes: Standaard of maatwerk?

Bij WordPress heb je – net als bij de meeste andere CMS-platforms – de keuze: maak je gebruik van een standaard template (ook wel een ’theme’ genoemd in WordPress) of laat je een op maat gemaakt theme ontwikkelen? Er zijn zowel gratis als betaalde themes beschikbaar, en de meeste themes bieden verschillende ontwerpmogelijkheden.

Standaard WordPress-theme

Het laten maken van een nieuwe website in een standaard WordPress-theme is meestal de voordeligste optie. Je webontwikkelaar of webdesigner bouwt je nieuwe website op basis van een bestaand template, met eventueel enkele kleine aanpassingen, voor een prijs variërend van enkele honderden tot ongeveer 2000 euro.

Als je webontwikkelaar grondig te werk gaat, krijg je een ‘child theme’; een variant van het standaard theme met jouw eigen aanpassingen. Als er dan een update van het theme verschijnt, blijft de opmaak die voor jouw website is ingesteld behouden. Zonder een child theme zullen alle instellingen bij een update terugkeren naar de standaardinstellingen en zal je website er opeens heel anders uitzien.

Aangepast WordPress-template of maatwerk design?

Voor een bedrag tussen de 2000 en 5000 euro kun je een gepersonaliseerd design verwachten, gebaseerd op een bestaand template.

Het laten maken van een volledig nieuw ontwerp met speciale designsoftware is mogelijk vanaf ongeveer 5000 euro. Voor dat bedrag kun je meestal ook rekenen op standaard integraties, zoals Google Analytics, een tool die je kan helpen je vindbaarheid in zoekmachines te verbeteren.

Functionaliteiten

Heb je naast aanpassingen in het ontwerp ook behoefte aan maatwerkfunctionaliteiten? Afhankelijk van het aantal en de complexiteit van deze functionaliteiten, kunnen de kosten variëren tussen de €10.000 en €20.000. Als er veel complexe extra functionaliteiten nodig zijn die handmatig geprogrammeerd moeten worden en niet beschikbaar zijn als plug-in of bestaande code, kan dit bedrag gemakkelijk verdubbelen.

Samenvattend

Het laten maken van een WordPress-website wordt dus bepaald door de behoefte aan maatwerk in het ontwerp (standaard, aangepast of volledig nieuw template) en de vereiste functionaliteiten.

Door wie laat je je nieuwe website maken?

Voor een gepersonaliseerde of volledig op maat gemaakte professionele website kom je al snel uit bij een (klein) webdesignbureau of online marketingbureau.

Het voordeel van een online marketingbureau is dat ze je breder kunnen ondersteunen op het gebied van online marketing. Ze kunnen bijvoorbeeld vooraf een doelgroepanalyse en zoekwoordenonderzoek uitvoeren. Ze ontwerpen en bouwen niet alleen je website met aandacht voor de klantreis, maar vullen deze ook met pakkende inhoud, zoals foto’s en converterende teksten.

Na de lancering van je website kan een online marketingbureau je ook ondersteunen op het gebied van contentmarketing en linkbuilding, zodat je website maandelijks beter scoort in zoekmachines.