COMMPRO
Nijverheidsweg 6a
3381 LM Giessenburg
t. 0184 - 65 41 27
e. info@commpro.nl

Hoe om te gaan met ransomware?

Het komt nog steeds voor. Sterker nog: het komt steeds vaker voor dat bedrijven worden getroffen door een ransomware-aanval waarbij al hun bestanden zijn versleuteld. Alle bestanden zijn dan versleuteld door cybercriminelen.

In het verleden werden bedrijven willekeurig aangevallen, maar tegenwoordig focussen cybercriminelen zich meer op bedrijven en instellingen met een bepaalde maatschappelijke waarde in plaats van particulieren. Onlangs betaalde de Universiteit Maastricht een paar ton, omdat hun systemen in gijzeling waren genomen door criminelen. En er zijn meer nationale en internationale voorbeelden.

Is een ransomware-aanval te voorkomen?

Maak gebruik van antivirussoftware en intrusion prevention

Een ransomware-aanval is nooit helemaal te voorkomen. Wel kunt u maatregelen treffen om de kans dat u wordt getroffen zo klein mogelijk te maken. Zo is het belangrijk om alle apparaten binnen het bedrijf uit te rusten met antivirussoftware en raden we u aan om de poorten van uw modem, indien mogelijk, gesloten te houden.

U zou ook kunnen denken aan geavanceerde intrusion-prevention (IDS). Een intrusion-prevention-systeem is een systeem dat netwerkverkeer controleert op verdachte activiteiten en actie onderneemt wanneer dergelijke activiteiten worden ontdekt. Voorheen waren deze systemen prijzig, maar tegenwoordig komen ze steeds meer binnen het bereik van kleinere bedrijven.

Houd uw systemen up-to-date

Naast bovenstaande (éénmalige) maatregelen is het zaak dat uw besturingssystemen altijd up-to-date zijn. Niet alleen de systemen van uw servers, maar ook de laptops, computers, tablets en telefoons.

Beperk de toegang tot belangrijke bedrijfsdata

Hoe meer mensen toegang hebben tot bepaalde data, hoe groter het risico. Wordt er namelijk een gebruikersaccount gehackt van een medewerker die met gemak overal bij kan – dan blijft de schade vanzelfsprekend niet beperkt. Zorg er daarom voor dat iedereen slechts toegang heeft tot bestanden die zij daadwerkelijk nodig hebben.

Train uw medewerkers

Soms dringen criminelen binnen door kleine, vaak onbewuste handelingen van medewerkers. Denk aan het downloaden van geïnfecteerde bestanden of het klikken op links in phishingmails. Zorg ervoor dat iedereen in staat is om linkjes en e-mails te herkennen die niet koosjer zijn en zorg dat de gevaren bekend zijn.

En als ik toch getroffen word?

Wanneer er sprake is van een infectie, wilt u voorkomen dat de continuïteit van uw bedrijfsvoering gevaar loopt. Zorg dus voor back-ups die niet aan de computers of het netwerk verbonden zijn. Deze back-ups kunnen zowel in de cloud worden gemaakt, maar ook offline. Veel bedrijven vertrouwen op de cloudback-up, maar deze kan in sommige gevallen ook toegankelijk zijn voor de criminelen. In dat geval zal de back-up ook niet gespaard worden. We raden u daarom aan om de back-up volledig af te sluiten van uw data. Ook is het aan te raden om meerdere malen per jaar een offline back-up te maken en deze veilig in een (brandvrije) kluis te bewaren.

Moet ik mij verzekeren tegen cybercriminaliteit?

Met een cyberverzekering kunnen bedrijven zich bij sommige verzekeringsmaatschappijen indekken tegen de schade die ontstaat na besmetting met ransomware. Onder bepaalde voorwaarden keert de maatschappij het geëiste bedrag uit aan het slachtoffer. We raden u aan om met uw verzekeringsagent om tafel te gaan om de mogelijkheden en onmogelijkheden te bespreken.

Support met TeamViewer

We willen u graag ondersteuning bieden. Dit kan gemakkelijk met Teamviewer. Hiervoor dient u TeamViewer op uw computer te installeren. Klik hier om te downloaden.

Adresgegevens

Commpro

Nijverheidsweg 6a

3381 LM Giessenburg