Wat is Microsoft Entra?

Microsoft Entra, voorheen bekend als Azure Active Directory, is de cloudgebaseerde identiteits- en toegangsbeheerdienst van Microsoft. Hoewel het een evolutie is van de traditionele on-premises Active Directory, is Entra specifiek gebouwd voor cloudtoepassingen en -diensten.

Wat doet Microsoft Entra?

 1. Identiteitsbeheer: Entra helpt organisaties om een enkele identiteit voor elke gebruiker te beheren, ongeacht waar de applicatie, de cloudservice of het apparaat zich bevindt.
 2. Single Sign-On (SSO): Hiermee kunnen gebruikers met één gebruikersnaam en wachtwoord toegang krijgen tot meerdere applicaties en diensten.
 3. Multi-Factor Authenticatie (MFA): Biedt een extra beveiligingslaag door gebruikers te vragen twee of meer verificatiemethoden te gebruiken.
 4. Toegangsbeheer: Beheer wie toegang heeft tot welke informatie en diensten binnen een organisatie.
 5. B2B- en B2C-mogelijkheden: Hiermee kunnen bedrijven veilige identiteitsdiensten aanbieden aan zakelijke partners en consumenten zonder extra overhead.
 6. Apparaatbeheer: Beheer en beveilig bedrijfsapparaten, of ze nu eigendom zijn van het bedrijf of persoonlijk zijn, om toegang te krijgen tot bedrijfsgegevens.

Voordelen van Microsoft Entra

 1. Veiligheid: Entra biedt geavanceerde beveiligingsfuncties, waaronder bedreigingsdetectie en adaptieve toegangscontroles, om organisaties te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang.
 2. Schaalbaarheid: Als cloudgebaseerde dienst kan Entra gemakkelijk worden opgeschaald om te voldoen aan de eisen van organisaties van elke grootte.
 3. Integratie: Het werkt naadloos samen met andere Microsoft-diensten, zoals Microsoft 365, Azure en vele third-party SaaS-applicaties.
 4. Kostenbesparing: Door het verminderen van de noodzaak van on-premises hardware en het bieden van geautomatiseerde provisioning en de-provisioning van gebruikers, kunnen bedrijven tijd en geld besparen.
 5. Wereldwijde beschikbaarheid: Met datacenters over de hele wereld biedt Entra een hoge beschikbaarheid en betrouwbaarheid.

Conclusie

Microsoft Entra is een moderne, cloudgebaseerde identiteitsdienst die de manier waarop organisaties hun gebruikers en apparaten beheren, heeft getransformeerd. Door de combinatie van geavanceerde beveiligingsmaatregelen, schaalbaarheid en integratie met een breed scala aan diensten en applicaties, biedt Entra organisaties de tools die ze nodig hebben om in een steeds meer verbonden wereld te opereren.