Wat is Microsoft SharePoint?

Microsoft SharePoint is een webgebaseerd samenwerkingsplatform dat integratie biedt met Microsoft Office. Gelanceerd in 2001, is het primair een documentbeheer- en opslagsysteem, maar het product is zeer configureerbaar en het gebruik varieert aanzienlijk tussen organisaties.

Wat doet Microsoft SharePoint?

 1. Documentbeheer: SharePoint biedt een gecentraliseerde locatie om documenten op te slaan, te organiseren, te delen en te openen vanaf elk apparaat.
 2. Samenwerking: Teams kunnen samenwerken aan documenten in realtime, discussies voeren, en taken en kalenders delen.
 3. Websites: Gebruikers kunnen interne sites opzetten voor projecten, afdelingen of teams.
 4. Zoekfunctie: SharePoint heeft een krachtige zoekfunctie die het gemakkelijk maakt om bestanden, sites en mensen te vinden.
 5. Automatisering en integratie: Met behulp van Power Automate kunnen gebruikers workflows opzetten om taken te automatiseren, en het platform integreert naadloos met andere Microsoft-producten.

Voordelen van Microsoft SharePoint

 1. Centrale opslag: Alle bedrijfsinformatie kan op één plek worden opgeslagen en is toegankelijk vanaf elke locatie.
 2. Versiebeheer: Wijzigingen in documenten worden bijgehouden, zodat oudere versies eenvoudig kunnen worden opgehaald.
 3. Beveiliging: SharePoint biedt geavanceerde beveiligingsfuncties, waaronder toegangsbeheer, versleuteling en integratie met Active Directory.
 4. Aanpasbaarheid: Bedrijven kunnen SharePoint aanpassen aan hun specifieke behoeften met behulp van sjablonen, apps en aangepaste ontwikkeling.
 5. Schaalbaarheid: Of je nu een klein team of een groot bedrijf hebt, SharePoint kan meegroeien met je organisatie.

Gebruiksgemak van Microsoft SharePoint

Hoewel SharePoint een krachtig en veelzijdig platform is, hangt het gebruiksgemak grotendeels af van de specifieke configuratie en de behoeften van de organisatie:

 1. Gebruikersinterface: Voor eindgebruikers is de interface relatief intuïtief, vooral voor diegenen die al vertrouwd zijn met andere Microsoft-producten.
 2. Training: Vanwege de veelzijdigheid van SharePoint is enige training of introductie vaak nuttig, vooral voor beheerders of diegenen die geavanceerdere functies willen benutten.
 3. Ondersteuning: Microsoft en de SharePoint-community bieden uitgebreide online bronnen, tutorials en forums om gebruikers te helpen het meeste uit het platform te halen.

Conclusie

Microsoft SharePoint is een robuust en veelzijdig platform dat de samenwerking en efficiëntie binnen organisaties kan verbeteren. Het biedt tools voor documentbeheer, teamcommunicatie en procesautomatisering, allemaal binnen een beveiligde en schaalbare omgeving. Met de juiste aanpak en training kan SharePoint een onmisbaar hulpmiddel worden voor teams van elke omvang.